Optica collectie

De optica collectie van S.H.A. van Opstall is geveild!
De veiling was een groot succes!
(Lees onder de foto’s meer over de verzamelaar en de overweging tot verkoop)

De veiling liep af op 27 april – Konings/Woningsdag!

Objecten zoals (enkele/meerdere)
Microscoop
Stereokijker
Lens
Prisma
Telescoop/sterrenkijker
Sextant
Fototoestellen
Toverlantaarn
En diverse Accessoires

U kunt de veilingcatalogus inkijken.

PDF met kavelnummers downloaden (1.1Mb)

De veiling werd eerder uitgesteld in verband met het Coronavirus. Inmiddels zijn er passende maatregelen kunnen nemen om deze veiling toch door te laten gaan. Zo hebben we o.a. kijkdagen op afspraak en een gunstige regeling voor het thuis laten bezorgen van de objecten om drukte tijdens het afhalen te voorkomen.

Deze gehele veiling werd timed-online geveild. De catalogus kunt u vinden op onze website: www.veilinghuiskorendijk.nl.
Klik op de volgende link voor meer informatie over de timed-online veiling: http://veilinghuiskorendijk.nl/instructie-timed-online/

 Kijkdagen:

Voor de kijkdagen waren er de volgende mogelijkheden:

De kijkdagen 24, 25 en 27 april waren goed bezocht! (ivm coronauitbraak aangepaste kijkdagen)

Veiling:
Maandag 27 april vanaf 19.00 uur, timed-online

Afhalen/Bezorgen:

Om drukte tijdens afgifte van de goederen te voorkomen, willen we de objecten zoveel mogelijk thuis bezorgen. Daarom krijgt Iedereen in Nederland standaard €10,- voor verzending op de aankoopfactuur, ongeacht de afstand of grootte van het object. Voorwaarde is dat men binnen 48 uur, na ontvangst van de factuur,  betaalt via IDeal of bankoverschrijving. Dan wordt het automatisch bij u bezorgd. 
Voor late betalingen en verzendingen buiten Nederland is de prijs voor verzending op aanvraag zoals gebruikelijk.

Selectie overzicht objecten verzameling S.H.A. van Opstall


De verzameling-opstelling van S.H.A. van Opstall

Over de verzamelaar S.H.A. van Opstall

Dhr. S.H.A. van Opstall 

Deze collectie is van (wijlen) S.H.A. van Opstall, een enthousiast verzamelaar van oude optica. Hij was gefascineerd door wat lenzen met licht kunnen doen in de breedste zin van het woord. Van eerdere geveilde Rolleicords en Leica’s (die hij ook nog zelf leerde repareren) tot dit deel van zijn collectie: sextanten en (sterren)kijkers – ook astronomie had zijn grote belangstelling. En natuurlijk microscopen, stereoscopen en toverlantaarns, antieke stereofoto’s en handgeschilderde toverlantaarnplaatjes incluis. Vanaf onze vroege jeugd hebben we hiervan mogen meegenieten: de magische projecties uit de toverlantaarn en het begin van de 20e eeuw in sepia 3D. Of de geheimzinnige microwereld onder zijn microscopen. Samen sterrenkijken in de nacht: de maankraters, de ringen van Saturnus! Onbetaalbare herinneringen. En natuurlijk genoten we ook van onze vader als hij dolblij met zijn nieuwste ‘verovering’ in de weer was. Onze moeder moest vaak lachen: als haar man terugkwam van z’n werk, meestal op de fiets, en meteen naar boven sloop in plaats van te groeten wist ze hoe laat het was. Had hij stiekem weer iets gekocht bij antiquair of veiling en probeerde het onopgemerkt het huis binnen te smokkelen, om zijn verzameldrang niet al te veel te laten opvallen. 

De reden waarom we deze objecten veilen: onze moeder ging onlangs kleiner wonen en het is voor ons kinderen te veel en soms ook te specialistisch om het allemaal zelf te houden, ondanks het sentiment dat ermee verbonden is. Onze vader zou het ook zonde vinden als het lag te verstoffen in een opslag. Een ereplaatsje of vitrine is beter. Dus besloten we zijn collectie grotendeels te veilen in aan liefhebbers, in de hoop dat die er net zoveel plezier aan zullen beleven als onze vader. Met een beetje pijn in ons hart natuurlijk, maar vooral met de vreugdevolle gedachte dat het helemaal in zijn geest was om zijn ‘pride & joy’ te laten belanden bij Echte Liefhebbers. We hopen vurig dat zijn verzamelvreugde eeuwig resoneert in deze objecten.